Afla tot ce trebuie sa stii despre vitiligo

Exista mai multe afectiuni ale pielii, insa una dintre cele mai serioase este vitiligo, care se manifesta prin aparitia unor pete in orice zona a corpului, de regula fiind raspandite. De asemenea, aceste pete raman decolorate, in sensul ca nu se mai pigmenteaza, iar afectiunea este mascata, adesea, prin machiaj. Impreuna vom afla mai multe despre vitiligo la DoctorMit.ro, care sunt cauzele, semnele, factorii de risc si tratamentul acestei afectiuni.

De ce apare?

In primul rand, este important de stiut ca nu se cunosc motivele pentru care se dezvolta boala, insa aceasta este determinata de pierderea melaninei, adica a acelei substante care se ocupa de pigmentarea pielii. Totusi, conform ultimelor studii ale oamenilor de stiinta s-a constant faptul ca afectiunea este favorizata in cazul celor care au sistemul imunitar slabit.

Cum se manifesta?

Din fericire, vitiligo nu este o boala care sa puna in pericol sanatatea celor afectati, iar aceasta se manifesta prin simpla aparitie a unor pete decolorate pe piele, de obicei, fiind observate pe maini sau pe gat, fie pe alte zone care au fost mai expuse la soare. O simpla pata poate avea dimensiuni modice, insa in timp se poate mari treptat, la fel si intensitatea culorii, ultimul pas fiind albul complet. De asemenea, aceste pete sunt neregulate si difera de la un pacient la altul, uneori conturul poate fi rosiatic, iar modalitatea de multiplicare este, din nou, diferita intrucat in anumite cazuri petele se pot inmulti si mari in numai cateva saptamani, in timp ce in alte conditii afectiunea stagneaza chiar si cativa ani.

Exista factori de risc?

Cu toate ca vitiligo este o afectiune care isi poate face aparitia in cazul oricarei persoane, cei mai predispusi sunt cei cu varsta cuprinsa intre 10 si 30 de ani, alaturi de cei care mai au in familie astfel de cazuri si cei care sufera de diferite boli care afecteaza sistemul imunitar.

Cum se trateaza?

Cu toate ca nu exista un tratament care sa duca la vindecarea afectiunii, exista solutii prin care simptomele pot fi ameliorate, adica petele existente sa isi piarda din intensitate. DoctorMit.ro este de parere ca cea mai comuna procedura este fototerapia cu radiatii UVA si UVB intrucat tratamentul e foarte simplu si poate fi pus in practica chiar si de catre pacienti la domiciliu, fie de pana la trei ori pe saptamana intr-o clinica specializata. Exista si medicamente care sa incetineasca evolutia afectiunii, insa o alta solutie, recomandata in special in cazul celor care prezinta pete pe 50% din suprafata corpului, este depigmentarea. Aceasta procedura presupune ca zonele neafectate sa fie depigmentate, astfel incat sa se ajunga la un raport echitabil, ocazie cu care diferentele de nuanta vor putea fi mult mai dificil de sesizat.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *