Tu mananci sanatos?

Vitamina B6, sau piridoxina, are un rol major in procesele de formare a hemoglobinei, precum si in metabolismul macroelementelor (glucide, lipide si proteine). De asemenea, aceasta mai are rol si in tratarea afectiunilor cardiovasculare precum si in ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, depresiei sau artritei. In cazul femeilor insarcinate, suplimentarea dietei tine sub control greturile matinale specifice primului trimestru iar in ceea ce priveste spectrul geriatric, protejeaza persoanele inaintate in varsta de patologiile oftalmologice de tip degenerativ.

Functii ale vitaminei B6 in organism

In ceea ce priveste stimularea activitatii musculare, aceasta ajuta la reducerea frecventei crampelor si chiar tratarea acestora, fiind asociata si unei bune functionari a metabolismului proteic si glucidic, ce hranesc si repara fibra musculara. De asemenea, piridoxina are rol in formarea hemoglobinei, component eritrocitar care transporta oxigenul peste tot in organism.

La nivelul sistemului nervos, vitamina B6 este esentiala in prezervarea functiilor cognitive la varstnici precum si pentru buna dezvoltarea a acestora la nou nascuti. In ceea ce priveste sistemul cardiovascular, suplimentarea dietei cu piridoxina poate duce la reducerea valorilor la persoanele ce sufera de hipertensiune arteriala iar la cei varstnici poate reduce simptomele prevestitoare de ateroscleroza, prin redarea elasticitatii la nivelul vaselor de sange.

In ceea ce priveste persoanele ce sufera de astm, acestea au declarat ca un beneficiu al vitaminei este scaderea ocurentei si a severitatii crizelor precum si reducerea simptomelor de wheezing la bolnavii cronici. Nu in ultimul rand, masturbation games studiile arata ca piridoxina nu doar potenteaza sistemul imunitar ci si previne aparitia calculilor renali la persoanele care au raportat recurenta acestui fenomen in istoricul familial.

Deficitul de vitamina B6

Deficitul de piridoxina poate aparea atât in contextul unui aport deficitar cat si in cazul unei patologii la nivelul tubului digestiv, care previne absorbtia la nivele optime. Chiar si in aceste conditii, carenta este aproape intotdeauna insotita si de alte deficiente, mai ales in ceea ce priveste proteinele sau alte vitamine, si se manifesta cel mai adesea la alcoolicii cronici. Astfel, simptomele predominante asociate carentei sunt slabiciunea musculara, pierderea in greutate si tegumente uscate, manifestari ce vin insotite de semne generale ale anemiei si tulburarilor neurologice.

Alimente bogate in vitamina B6

La nivelul organsimului uman, nevoia de piridoxina este intr-o continua crestere, atingand  valorile cele mai ridicate la femeile insarcinate si care alapteaza. Astfel, suplimentarea aportului se poate face cu alimente precum cereale integrale, seminte oleaginoase, avocado, somon si banane. Prepararea termica are efecte negative asupra vitaminei B6, aceasta fiind termosensibila, iar orice cantitate ce excede limita maximala este eliminata prin filtrare glomerulara. Excesul este rareori intalnit, in aceste conditii aparand fenomene de fotosensibilitate, arsuri stomacale si greata. De asemenea, administrarea de doze mari de piridoxina poate avea efecte benefice in unele anomalii ereditare ale metabolismului aminoacizilor.porndish

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *