Takata da Faliment

Takata este o renumita companie japoneza specializata in fabricarea airbagurilor, insa aceasta este cunoscuta si pentru rechemarile in service frecvente din industria auto. Aceasta a anuntat astazi ca da faliment in Statele Unite si Japonia, urmand a fi achizitionata de o companie americanta numita Key Safety Systems pentru suma de 1.6 miliarde de dolari. Falimentul a venit in urma a nenumarate procese din cauza accidentelor provocate de airbaguri, care au dus la moartea a 17 persoane in intreaga lume. Datoriile cumulate sunt cuprinse undeva intre 10 si 50 de miliarde de dolari, astfel ca la Delaware in Statele Unite a fost anuntat falimentul duminica, 25 iunie, iar astazi, 26 iunie si in Japonia, la Tokyo.

Procese

Problemele pentru cei de la Takata au inceput in ultimul deceniu cand au existat mai multe accidente, 17 dintre care mortale, cauzate de produsele oferite pentru companiile din industria auto. Astfel, acest anunt a permis companiei de peste ocean, Key Safety System, care are sediul principal in Michian, Detroit, detinuta de un alt gigant din China, sa achizitioneze actiunile japonezilor. Toate procedurile sunt reluate dupa o reorganizare bine stabilita, pentru a se stabili care sunt componentele ce trebuie inlocuite. Americanii au anuntat ca vor pastra toti cei 60.000 de angajati din toate tarile, inclusiv fabricile aflate pe teritoriul japonez, iar procedura de achizitie urmeaza a fi finalizata in prima parte a anului viitor.

Probleme

Conform specialistilor, circa 100 de milioane de pompe pentru airbaguri au fost fabricate defectuos, motiv pentru care costurile rechemarilor in service pot sa depaseasca suma de 10 miliarde de dolari. Problema consta in faptul ca airbagurile cu probleme isi pierd din proprietati odata cu trecerea timpului, iar dupa o expunere indelungata la caldura ajung sa explodeze. De asemenea, japonezii nu s-au limitat doar la fabricarea airbagurilor, fiind al doilea cel mai important jucator international de pe piata produselor de siguranta, iar centurile de siguranta se gasesc pe masini din toata lumea.

Prezenta in Romania

In plus, Takata a deschis in ultimii ani trei fabrici in Romania, una la Sibiu si altele doua la Arad, unde sunt fabricate centuri de siguranta, saci pentru airbaguri si volane.