Rolul antibioticelor în tratarea paradontozei agresive

Paradontoza reprezintă o inflamare a gingiilor și a țesutului care sprijină dinții astfel încât aceștia să fie fixați la nivelul gingiilor. Dacă în fazele incipiente ale bolii simptomele nu sunt foarte grave, precum sângerări sau dezvelirea dinților de gingie, în ultimele faze ale paradontozei se ajunge până la pierderea dinților. Ȋn funcție de modul în care evoluează paradontoza, există mai multe tipuri de paradontoză, iar unul dintre cele mai problematice tipuri este paradontoza agresivă.

 

Pe scurt despre paradontoza agresivă

Paradontoza agresivă este destul de des întâlnită și cu toate acestea nu se cunosc toate detaliile privind cauzele care duc la această formă de paradontoză. Paradontoza agresivă distruge foarte rapid aparatul de susținere paradontal și osul alveolar de sprijin. Acest tip de boală paradontală poate fi sub forma locală sau la nivel generalizat. Dacă majoritatea pacienților care suferă de tipuri comune ale paradontozei, precum paradontoza clinică, răspund pozitiv la tratamentul clasic care includ igienă orală, detartraj profesional sau intervenții chirurgicale, pacienții diagnosticați cu forma agresivă a bolii paradontale foarte adesea nu răspund favorabil la aceste tratamente convenționale. S-a identificat faptul că parte dintre agenții patogeni care afectează aparatul de susținere paradontal reprezintă una dintre cauzele acestei forme agresive a afecțiunii. Prin urmare, se recomandă folosirea antibioticelor în cazul acestei forme agresive de paradontoză.

 

Paradontoza tratament antibiotic

Utilizarea tratamentului cu antibiotic în cazul paradontozei se face doar la consultarea și prescripția medicului stomatolog care a analizat gradul de avansare a afecțiunii. Ȋn cazul paradontozei agresive s-a observat de către specialiști faptul că folosirea antibioticelor ca parte a tratamentului conduce la rezultate mult mai favorabile decât utilizarea doar a tratamentului convențional de sine stătător. Identificarea unui agent patogen ca sursă principală a paradontozei agresive a condus la ideea că folosirea antibioticelor reprezintă cea mai bună soluție în acest caz, poate chiar în completare cu tratamentul convențional.

 

Administrarea tratamentului cu antibiotice

Pentru a fi eficient, administrarea tratamentului cu antibiotice trebuie să fie făcut în funcție de starea fiecărui pacient și de nivelul de afectare a aparatului de susținere paradontal și a osului alveolar de sprijin. Astfel, poate fi realizată o aplicare locală a antibioticelor pentru a combate infecțiile care sunt localizate în anumite puncte, iar această aplicare locală poate fi efectuată prin injectarea de antibiotic în acele pungi paradontale infectate. Această administrare locală aduce marele avantaj de a folosi doar o cantitate redusă de substanță exact acolo unde este necesar aplicarea tratamentului. O altă abordare o reprezintă dezinfectarea întregii cavități bucale pentru o terapie antibacteriană completă a tuturor factorilor care pot fi asociați cu infecția în cazul paradontozei. Această dezinfectare completă a cavității bucale cu antibiotice se face după ce anterior a fost efectuat un detartraj înainte cu 24 de ore. Prin aplicarea unui astfel de tratament în tandem cu cel convențional, s-a putut observa cum pacienții care sufereau de forma agresivă a paradontozei au avut rezultate pozitive în reducerea pungilor paradontale infectate și a crescut gradul de atașare a gingiilor de dinți.

 

Pentru a nu ajunge la faze avansate ale paradontozei, vizitele regulate la medicul stomatolog sunt recomandate, iar la primele semne ale unei gingii nesănătoase este indicat să luați legătura cu un medic specialist.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *