Probabil ca acesta este vinul care imi place cel mai mult

Fiind considerat bautura vedeta a anotimpului cald, vinul rose reprezinta o alegere deosebit de populara in cadrul evenimentele de orice tip, datorita aspectului sau placut si al aromelor usoare. Caracterizat de notele florale sau fructate, acesta este ideal a fi servit ca atare, pentru ca intregul buchet de arome sa fie pus in valoare. Desi in memoria colectiva un vin rose pare a fi asociat cel mai des cu un gust dulceag, gama varietatilor disponibile este la fel de vasta ca si in cazul celor albe sau rosii, pornind de la brut si ajungand pana la licoros.

In plus, desi materia prima este aleasa aproape exclusiv din randul strugurilor rosii, anumite sortimente sunt favorizate, datorita aromelor usoare si a gustului echilibrat. Independent de acest protocol, exista si un numar limitat de soiuri de struguri rose, apreciati nu doar pentru vinurile deosebite care rezulta ci chiar si pentru predilectia de a fi consumati ca atare. In tara noastra, cea mai cunoscute varietate de acest tip este Busuioaca de Bohotin, aceasta fiind foarte apreciata datorita cultivarii pe arealuri reduse si productia limitata ce rezulta din aceasta.

Cum este produs acest tip de vin

Pentru a ajunge la nuanta dorita, vom porni aproape intotdeauna de la aceiasi struguri rosii, ale caror pielite contin pigmentul necesar colorarii mustului pana la intensitatea stabilita. Independent de procesul de fermentare in sine, formarea nuantei rose are loc doar in primele ore de la prelucrarea intregului amestec, urmand ca mai apoi pielitele sa fie indepartate si restul compozitiei sa isi continue metamorfoza.

Desi conceptul de baza ramane in esenta acelasi, fiecare zona isi pune amprenta asupra procedeului, rezultand astfel bauturi cu o culoare mai mult sau mai putin intensa ori arome ce se disting indeosebi in cadrul diferitelor cupaje. Fiind utilizate cel mai mult in regiunile Napa din California si Provence din Franta, putem spune ca aceste tari reprezinta si doua cele mai mari producatoare de varietati rose. Daca ne referim la sampanie, aceasta are parte de un tratament usor diferit, fiind in cele mai multe cazuri rezultatul amestecului unei cantitati mici de vin rosu intr-o baza de vin alb.

Cum servim vinul rose

Desi puteti opta intotdeauna pentru servirea acestuia ca atare, pe post de aperitiv, un vin rose va fi pus la fel de bine in valoare si de varii asocieri culinare, cu conditia ca acestea sa nu eclipseze aroma subtila a bauturii. Poate cea mai apreciata combinatie in anotimpul cald este data de servirea acestuia alaturi de un desert, notele florale sau fructate ce domina buchetul gustativ fiind ideale pentru a potenta aromele dulci ale acestor preparate. Oricare ar fi combinatia la care veti decide sa apelati, procesul de asigurare a unei temperaturi optime este la fel de important, dat fiind faptul ca echilibrul bauturii este dat de perceperea tuturor aromelor la unison si nu doar a unui gust dulce, fara a putea distinge si alte aspecte.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *