Competitor sau prieten?

Uneori, in viata, se intampla ca prietenii  nostri, cunostinte, amici sa ne fie competitori… Uneori fiindca nu ne putem abtine sa nu incercam sa ajutam pe toata lumea, alteori fiindca asa e soarta. Astazi, dupa un joc de remi pe net (rar mai fac si asta) in timp ce-mi fierbea supa pe aragaz, m-am cam scandalizat de o chestie: 2 tipe tot isi dadeau carti una alteia dar si cereau. O a treia, mai rezervata oarecum, i-a dat o carte uneia din ele desi ar fi putut inchide. In schimb, a inchis cea care a cerut si zice: “Uf de cand nu am mai castigat un joc!” Eu am iesit fiindca nu-mi place sa joc asa, nu mi se pare normal… DE ACEEA EXISTA REGULI!  Intamplandu-se asta insa, mi-am adus aminte de niste chestii:
1. Un amic de-al meu a obtinut un interviu. Fiindca nu-i era suficient de bine, i-a zis unui prieten, fost coleg de facultate, de slujba vacanta. S-au dus amandoi la interviu, de altfel fiind singurii candidati. Slujba a luat-o cel chemat desi primul avea mult mai multa nevoie de un serviciu.
2. In timpul facultatii un coleg i-a imprumutat unui alt coleg tema sa pentru model. Cel de-al doilea trebuia sa duca temele cu o zi inaintea celui care isi terminase lucrarile la timp. Ce a facut? A copiat tema primului si a predat-o, al doilea neintrand in examen deoarece profesorul a crezut ca el a copiat.
3. La master am avut o colega care putea sa-mi fie mama. O… “doamna”, adica o tata care a facut bani de-a lungul vremii si se autointituleaza doamna. Daca stau bine sa ma gandesc, nu putea sa-mi fie mama deoarece a mea e o finuta, o delicata. Revenind, “doamna” a rugat-o INSISTENT pe o colega sa-i faca o tema… ca se revanseaza ea. Colega, cu prea mult bun simt, i-a facut dar dupa aceea a fost foarte stresata deoarece nu-i mai ajungea timpul sa invete pentru ea si aproape a clacat nervos.

Madama a stat bine merci si a citit cateva cursuri si a luat examenul cu aceeasi nota ca si cealalta colega. Credeti ca ulterior s-a mai revansat?
4. Doua prietene, X si Y au cunoscut un baiat, Z. X si Z s-au placut tare mult, pe Z insa il placea tare mult si Y, care a insistat (rugand-o pisiceste) in fata prietenei ei sa nu ii arate baiatului ca-l place, caci ea e tare deprimata dupa o despartire grea si ar vrea ea sa-ncerce. X, fraiera, a acceptat. Z, dandu-si oarecum seama, le-a trimis undeva pe amandoua iar X acum inca isi mai smulge parul din cap.
Cand m-am apucat sa scriu articolul imi veneau in minte foarte multe exemple, pe parcurs le-am uitat (sunt FFFFF obosita, am insomnii de doua saptamani). Dar pun pariu ca si voi cunoasteti. Spuneti-mi, oare de ce isi dau uneori oamenii painea de la gura. De ce, din dorinta de a nu ramane fara “prieteni” cedeaza ceea ce pot avea, ce-si doresc? Era si un proverb, nu da cioara din mana pe vrabia de pe gard, caci s-ar putea sa ramai cu mana goala… Nu spun sa nu ajuti, si credeti-ma, sunt sufletista de felul meu, dar uneori parca incerc sa le rezolv pe ale mele si-apoi sa ajut si pe altii (asta cand nu e nimic urgent, sa nu credeti ca nu-mi voi ajuta un prieten pe motiv ca trebuie sa fac mancare, curatenie sau alte chestii minore).
P.S. Asta cu ajutatul imi aduce aminte de drama unui fotograf care a avut de ales intre a alunga un vultur care statea sa atace o fetita africana si de a declansa aparatul pentru a obtine un cadru celebru. Dupa ceva timp (si dupa ce a obtinut un premiu Pulitzer) Kevin Carter s-a sinucis…

Sursa foto si mai multe detalii despre fotograf, gasiti aici.