Megaliti. Cetatuia – Negru Voda III.

Astazi vom aduce in vedere o formatiune megalitica ce reprezinta in mintea mea un berbec. Si, din acest punct de vedere, nici nu prea ar fi avut cum sa nu existe o astfel de statuie colosala in acest loc, unde spuneam ca a venit Ioan Burebista pentru prima data. De altfel, este primul loc in Romania unde intalnesc un colos cu forma de berbec, adica i se ofera o importanta aparte.
De BERBEC stim deja ca ne leaga toate sintagmele REB, BER, BRE, BUR, ERB care apar pe tot cuprinsul taramurilor Daciei, pe vase, ulcele si cate si mai cate. Cateva exemple ce cuprind acest grup de litere: BURebista, BER Caciula, tribul BURilor, apelativul romanesc BRE pentru cineva foarte in varsta, BoUR, BoiER (burii erau foarte avuti)  etc. A se citi Caietele Argedava unde subiectul este expus pe larg. Nu se pune buritto, burtica, rebu. Glumesc, devenim prea seriosi!
Cateva legaturi
Berbecul apare cu preponderenta in Dobrogea, pe coloanele templelor. L-am intalnit la Adamclisi pe una din metope (interpretata si ras-intepretata), apoi pe obrazarul coifului de la Cotofenesti, apoi in grupul statuar megalitic de la Babele si tot asa.

Dar ca atare, colos –  precum la Cetatuia, nicaieri. Asta nu poate insemna decat ca Berbecul a reprezentat ceva sfant in trecut, simbolizand ceva aparte. Sa nu uitam ca argonautii au venit la Buzau dupa o lana de aur a berbecului fermecat. Tara getilor si a dacilor a avut patru animale sfinte (sfinxe), iar acestea sunt: BERbecul, ViERul (BiERul – mistretul), BoURul si CERB-ul.
Sa cunoastem oare de-acum centrele spirituale a doua dintre ele? Putem afirma ca centrul BERBECULUI este la Cetatuia si al CERBULUI la Omul? Sa spunem ca BOURUL e pe undeva la granita dintre Moldova si Transilvania, iar VIERUL, conform unei logici cartografic-istorice ar fi prin tinuturile de jos, poate aproape de Drobeta? Asta va ramane sa intelegem alta data.
In fotografie: colosul de la Cetatuia, obrazarul coifului de la Cotofenesti, statueta infatisand pe Amun-Ra – descoperita in Egipt, metopa de la Adamclisi. A se vedea si Berbecul de la Babele.