Iata ce se poate intampla daca stai prea mult la plaja

Vara este anotimpul in care ne petrecem cel mai mult timp in aer liber si ca urmare ne desfasuram cele mai multe activitati in timp liber. Fie ca vorbim despre gatit in aer liber, drumetii prin padure sau activitati pe plaja, toate aceste activitati implica expunerea la soare. Chiar daca e placut sa stam la soare, soarele nu este intotdeauna cel mai bun benefic pentru organism.

In cele ce urmeaza, DoctorMit prezinta care este riscul expunerii indelungate la soare. Asadar, cele mai comune pericole la expunerea la soare sunt:

·       Arsurile solare

Daca ne expunem excesiv la soare putem avea arsuri de gradul III. Pe langa durerea puternica care poate sa apara, putem avea complicatii, deoarece arsurile solare pot cauza modificari ale structurii ADN a pielii.

·       Fotoimbatranirea

Expunerea indelungata la soare poate duce la imbatranirea prematura a pielii, ceea ce duce la aparitia ridurilor, a petelor pigmentare, precum si la uscarea pielii si intarirea pielii.

Beautiful young woman in bikini lying at the beach and suntanning on sunny day. Woman wearing sunglasses and white hat near the seaside in summer. Image taken with Nikon D800 and 70-200 lens in XXXL size, developed from RAW file

·       Leziunile oculare

Ochii sunt afectati direct de radiatiile ultraviolete. Prin expunerea excesiva la soare pot fi afectate corneea, cristalinul, retina sau pleoapele, cauzand in timp cataracta, degenerescenta maculara, orbire temporara sau chiar cancer.

·       Cancerul de piele

Exista foarte multe tipuri de cancer de piele. Melanomul este cea mai severa forma de cancer de piele si poate pune viata in pericol. Expunerea la soare si prezenta arsurilor solare in perioada copilariei favorizeaza aparitia acestui tip de cancer. Pe langa melanom, mai exista si alte tipuri de cancer de piele, care daca sunt depistate la timp pot fi tratate.

·       Scaderea sistemului imunitar

In cazul arsurilor solare, sistemul imunitar este afectat.

De toate acestea ne putem proteja prin a ne adaposti la umbra in zilele insorite, prin purtarea imbracamintei cu protectie solara si prin folosirea de produse care ofera protectie solara, astfel ca se recomanda creme si lotiuni cu protectie ridicata de cel putin 30 si sa fie rezistent la apa.

O atentie deosebita trebuie acordata in preajma apelor, a nisipului si a zapezii, deoarece reflecta razele soarelui si exista riscul de arsuri solare.

Trebuie evitate saloanele de bronzat, iar daca doriti sa aveti pielea bronzata, puteti folosi cremele autobronzante.

In concluzie, DoctorMit recomanda ca indiferent de momentul din zi în care ne expunem, din diferite motive, razelor soarelui, este recomandată folosirea produselor cu protecție solara, inclusiv creme si imbracaminte, cu reaplicare ori de cate ori este nevoie. Asadar, orice expunere la soare trebuie sa fie facuta cu moderatie și numai dupa aplicarea cremelor cu protectie solara, adecvate tipului de piele.

Dermatologii ne recomanda ca verificarea alunitelor sa se faca anual, in vederea depistarii din timp a eventualelor modificari.

Descopera mai multe despre subiect din urmatorul videoclip DoctorMIT:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *